Skip to main content

Papaia puhul tuleks eelistada vilju, mis muutuvad rohelisest kollaseks, sest see näitab, et vili on peaaegu küps. Veidi rohekad papaiad küpsevad toatemperatuuril, eriti siis, kui panna need paberkotti ja lasta veidike seista. Vajutades näpuga koore peale, peaks pealispind natuke alla vajuma. Papaia on üle küpsenud, kui koor on liiga pehme või viljast eraldub lääget hõngu.

Granaatõuna ostmisel pöörake tähelepanu vilja välimusele, mis peab olema igati veatu ja plekkideta, värvus olgu võimalikult ere ja koor läikiv. Nagu teiste viljade puhul, on küpsed viljad oma suurusega võrreldes suhteliselt rasked. Kokku moodustab söödav osa umbes poole vilja kogukaalust. Külmkapis säilib kuni kaks kuud, toatemperatuuril aga paar päeva.

Kookospähklit valides tuleb kasuks teada, et toores vili on värvuselt roheline, valmides aga tumepruun. Värsket vilja raputades on kuulda loksumist. Säilib külmkapis lühikest aega.

Passioni peetakse maitse poolest parimaks troopiliseks puuviljaks. Sileda läikiva koorega passion on täiesti eksimatult toores. Küpse vilja tunneb ära tugeva, kergelt kortsus koore järgi. Seevastu väga kortsus ja väga tume koor viitab kuivanud viljale. Mitte hoida külmikus.

Küpse ananassi koore taust on kollakas ja keskmised lehed on lahti.Ananass on muljumisel veidi vetruv ning allosast hoomab meeldivat ananassilõhna. Lõhnatut ananassi peaks hoidma toatemperatuuril mõned päevad, kuni on tunda aroomi. Küps vili säilib 6–7 soojakraadi juures kuni 2 nädalat.

Arbuusi ostes tuleb see kätte võtta ja koputada,kõla peab olema pigem kõlav, löök peab tulema arbuusist läbi, mitte sinna sumbuma. Lisaks heale kõlale tuleks eelistada ka emaseid arbuuse, millel on otsas suurem ring.

Mangot ostma minnes vali terve ja tugev mädaplekkideta vili, mis vajutades veidi järele annab. Küpsust saabki kindlaks teha pigistades või nuusutades.Nuusutda tuleks mango tüveosa, kust küpsel viljal peaks olema tunda magusat lõhna. Kui olete kogemata ostnud toore mango, hoidke teda toasoojas ( parim oleks küll 12-13 kraadi) kuni ta küpseb.

Avokaado on oma parimas küpsusastmes, kui see kergelt vetrub sõrmega vajutades, aga tasub ettevaatlik olla, et avokaado hoopis mäda poleks (siis on avokaadol sageli üks ots pehmem).

Subscribe to